Круглий стіл: «Сходи до ЄС: які реформи наблизять Україну до об’єднаної Європи?»

  • Permalink  
Круглий стіл за участю Вайри Віке-Фрейберг – латвійського державного діяча, президента Латвії з 1999 по 2007 р., спецпосланника генерального секретаря ООН, віце-голови Групи експертів з довгострокового майбутнього Європейського Союзу відбувся 20 липня у прес-центрі інформагентства УНІАН
Під час круглого столу учасники обговорили перспективи та формат відносин між ЄС та Україною, а також вплив виборів та парламентської кризи на діалог офіційного Києва і Брюселя.
Учасники заходу: Сергій Таран, директор Міжнародного інституту демократій, Олександр Сушко, науковий директор науковий директор Інституту Євро-атлантичного співробітництва, а також представники неурядових організацій та науковці.
Захід транслювався у режимі Online на сайті інформагентства УНІАН.

Захід відбувався в рамках проекту «Мости реформ» за сприяння Фонду сприяння демократії Посольства США в Україні. Організатори проекту – Міжнародний інститут демократій.

Запитання до учасників заходу, а також до учасників наступних заходів у рамках проекту можна поставити на сторінці проекту в Фейсбуці –

http://www.facebook.com/MostiReform.

«Україна, на жаль, дещо втратила час у проведенні реформ, які потрібні були для того, щоб наблизитися до ЄС. Це ті реформи, які пострадянські країни проводили відразу після набуття незалежності», – сказала Віке-Фрейберга під час круглого столу

За словами В.Віке-Фрейберга, ці реформи були потрібні для ефективної роботи уряду.

Також екс-президент Латвії відзначила наявність в Україні проблеми корупції, яка стоїть на заваді економічному зростанню країни.

Крім того, за її словами, дуже важливо провести чесні й прозорі вибори.

«Я пам’ятаю, як я приїздила до України, коли оскаржувалися результати президентських виборів, і я бачила тут надію в очах людей, вони думали, що зараз все буде по-іншому, що будуть проведені суттєві реформи, зміни, але, на жаль, ця можливість була втрачена», – сказала В.Віке-Фрейберга.

Вона також вважає, що найближчим часом Україна не зможе стати членом ЄС. «Чи зараз є гарний час для вступу України в ЄС? Я скажу, що ні, оскільки зараз тривають переговори, і, напевно, Хорватія 1 січня або 1 липня наступного року стане членом ЄС. Також тривають переговори з Туреччиною, хоча є певний спротив з боку деяких членів ЄС», – сказала вона.

«Я думаю, що найкращі можливості для України існували кілька років тому, коли Україна могла це зробити, але потім наступило розчарування, недостатньо було проведено реформ і також була недостатня політична воля. Зараз часто українські політики ставлять питання, що ЄС може нам дати, тобто питання грошей», – додала В.Віке-Фрейберга.

За її словами, Латвія на шляху євроінтеграції починала з проведення реформ, хоча це було складно, але це потрібно було зробити. «Ми подолали багато з тих проблем, які стояли перед нами, і зараз ще багато чого потрібно зробити», – сказала вона.

В.Віке-Фрейберга також зазначила, що деякі країни Західної Європи відчувають небажання продовжувати розширення ЄС, але це не стоїть на заваді Україні розвивати більш тісні зв’язки з Європою. «Я багато подорожую по Європі і багато бачу симпатії з боку людей до українців як до народу, до нації. Тому якщо Україна буде підтримувати ці європейські демократичні цінності і сподівання, то, можливо, не так вже і важливо стати повноцінним членом ЄС. Є країни, такі як Норвегія, Швейцарія і Ісландія, які не мають повного членства в ЄС, але це не стоїть на заваді мати тісну співпрацю з ЄС, і Україна також може іти цим шляхом», – додала вона.

Також, за словами В.Віке-Фрейберга, ще однією проблемою на шляху України до ЄС стала справа екс-прем’єр-міністра Юлії Тимошенко.

«Звинувачення пані Тимошенко, хоча ми розуміємо, що кожна країна має свою систему судочинства, але нам здається, що більше з політичних причин її переслідують, тому це є великою проблемою», – сказала вона.

В.Віке-Фрейберг зауважила, що Україна має сусідів, які подолали шлях до ЄС, це зокрема Польща, Литва, Латвія та Естонія, і з боку цих країн Україна має велику підтримку на шляху до ЄС.

Вона також відзначила, що збільшення кількості громадських організацій є позитивною ознакою здорового суспільства, але потрібно, щоб їх ініціативи були підтримані на більш високому рівні.

Крім того, В.Віке-Фрейберга вважає, що Україні необхідно поліпшити бізнесове середовище і зробити його більш дружнім для іноземних інвестицій.

«Я нещодавно повернулася з Хорватії і чула, що багато хто хотів розпочати бізнес в Україні, але залишив цю ідею, тому що вони побачили бізнесове оточення не дуже дружнім для іноземних інвестицій. Дехто з них прямо казав, що рівень корупції є занадто високим, тому вони відмовились від ідеї вести бізнес в Україні», – додала вона.

В.Віке-Фрейберга була президентом Латвії 1999-2007 роках.
http://www.unian.ua/news/

dpsp_networks_shares:
a:2:{s:8:"facebook";i:0;s:11:"google-plus";i:0;}
dpsp_networks_shares_total:
0
dpsp_networks_shares_last_updated:
1711641218