Яка коаліція потрібна Україні?

Ймовірні внутрішньополітичні та зовнішньополітичні здобутки і втрати для країни й політиків з точки зору провідних українських експертів.

Прес-реліз підготовлено за результатами опитування 30-ти провідних експертів, науковців, політологів та політтехнологів, проведеного Центром соціологічних та політологічних досліджень СОЦІОВИМІР за участі Інституту зовнішньої політики Дипломатичної академії при Міністерстві закордонних справ України (тривало 7-12 листопада 2007 року).

Прес конференцію провели:
СЕРГІЙ ТАРАН – голова правління Центру соціологічних та політологічних досліджень „СОЦІОВИМІР”, директор Міжнародного інституту демократій.
ГРИГОРІЙ ПЕРЕПЕЛИЦЯ – директор Інституту зовнішньої політики Дипломатичної академії України при МЗС України

I. ПРОВІДНІ УКРАЇНСЬКІ ЕКСПЕРТИ ПРО ВІДПОВІДНІСТЬ ПАРЛАМЕНТСЬКОЇ КОАЛІЦІЇ РЕЗУЛЬТАТАМ ВОЛЕВИЯВЛЕННЯ ГРОМАДЯН НА ДОСТРОКОВИХ ПАРЛАМЕНТСЬКИХ ВИБОРАХ. Відповіді експертів на запитання: «Яка, на Вашу думку, парламентська коаліція найбільш адекватно відповідатиме результатам волевиявлення виборців на дострокових парламентських виборах 2007 року?» (%)

БЮТ + НУНС (“коаліція демократичних сил”)
60,0
БЮТ + НУНС + Блок Литвина
20,0
Партія регіонів + НУНС (“широка коаліція”)
10,0
Партія регіонів + НУНС + Блок Литвина
-
Інший варіант
10,0

IІ. ПРОВІДНІ УКРАЇНСЬКІ ЕКСПЕРТИ ПРО ВІДПОВІДНІСТЬ ВНУТРІШНЬОПОЛІТИЧНИХ ПРІОРИТЕТІВ ПАРЛАМЕНТСЬКОЇ КОАЛІЦІЇ НАЦІОНАЛЬНИМ ІНТЕРЕСАМ УКРАЇНИ.

Відповіді експертів на запитання: «Внутрішньополітичні пріоритети якої коаліції більше відповідатимуть національним інтересам України?» (%)

БЮТ + НУНС (“коаліція демократичних сил”)
66,7
Партія регіонів + НУНС (“широка коаліція”)
13,3
Інший варіант
20,0

IІІ. ПРОВІДНІ УКРАЇНСЬКІ ЕКСПЕРТИ ПРО ВІДПОВІДНІСТЬ ЗОВНІШНЬОПОЛІТИЧНИХ ПРІОРИТЕТІВ ПАРЛАМЕНТСЬКОЇ КОАЛІЦІЇ НАЦІОНАЛЬНИМ ІНТЕРЕСАМ УКРАЇНИ.

Відповіді експертів на запитання: «Зовнішньополітичні пріоритети якої коаліції більше відповідатимуть національним інтересам України?» (%)

БЮТ + НУНС (“коаліція демократичних сил”)
73,3
Партія регіонів + НУНС (“широка коаліція”)
10,0
Інший варіант
16,7

IV. ПРОВІДНІ УКРАЇНСЬКІ ЕКСПЕРТИ ПРО ПАРЛАМЕНТСЬКУ КОАЛІЦІЮ ТА ЙМОВІРНІСТЬ НОВОЇ ПОЛІТИЧНОЇ КРИЗИ

Відповіді експертів на запитання: «Чи потягне за собою нестворення “коаліції демократичних сил” (БЮТ + НУНС) нову політичну кризу та дострокові президентські вибори?» (%)

Так
46,6
Ні
33,3
Важко сказати
16,7
Нема відповіді
3,33

Відповіді експертів на запитання: «Чи потягне за собою нестворення “широкої коаліції” (Партія регіонів + НУНС) нову політичну кризу та дострокові президентські вибори?» (%)

Так
3,3
Ні
76,67
Важко сказати
16,7
Нема відповіді
3,33

V. ПРОВІДНІ УКРАЇНСЬКІ ЕКСПЕРТИ ПРО ВПЛИВ ПРЕЗИДЕНТА УКРАЇНИ НА ЗОВНІШНЮ ПОЛІТИКУ УКРАЇНИ В РЕЗУЛЬТАТІ СТВОРЕННЯ ПАРЛАМЕНТСЬКОЇ КОАЛІЦІЇ.

Відповіді експертів на запитання: «Як практично зміниться вплив на зовнішню політику з боку Президента в результаті створення коаліції БЮТ+НУНС?» (%)

Вплив Президента на зовнішню політику зросте
56,7
Вплив Президента на зовнішню політику зменшиться
6,7
Вплив Президента на зовнішню політику не зміниться
36,6

Відповіді експертів на запитання: «Як практично зміниться вплив на зовнішню політику з боку Президента в результаті створення коаліції Партія регіонів+НУНС?» (%)

Вплив Президента на зовнішню політику зросте
20,0
Вплив Президента на зовнішню політику зменшиться
26,6
Вплив Президента на зовнішню політику не зміниться
53,3

VІ. ПРОВІДНІ УКРАЇНСЬКІ ЕКСПЕРТИ ПРО ВПЛИВ ПОЛІТИЧНИХ ІНСТИТУТІВ УКРАЇНИ НА ЗОВНІШНЮ ПОЛІТИКУ УКРАЇНИ В РЕЗУЛЬТАТІ СТВОРЕННЯ ПАРЛАМЕНТСЬКОЇ КОАЛІЦІЇ.

Відповіді експертів на запитання: «Хто, на Вашу думку, матиме найбільший вплив на здійснення зовнішньої політики в результаті створення коаліції БЮТ+НУНС?” (%)

Президент
63,3
Прем’єр-міністр
10,0
Правляча коаліція
13,3
Верховна Рада
3,3
Міністерство закордонних справ
-
Інший варіант
10,0

Відповіді експертів на запитання: «Хто, на Вашу думку, матиме найбільший вплив на здійснення зовнішньої політики в результаті створення коаліції ПР+НУНС?” (%)

Президент
26,7
Прем’єр-міністр
33,3
Правляча коаліція
23,3
Верховна Рада
3,3
Міністерство закордонних справ
3,3
Інший варіант
10,0

6 Інший варіант  10,0

Основні висновки та коментарі:


· Переважна більшість (80%) опитаних експертів переконані, що найбільш адекватно відповідатиме результатам волевиявлення громадян на дострокових парламентських виборах 2007 року «демократична коаліція» (БЮТ+НУНС), зокрема, з них 60% вважає, що така коаліція має бути утворена у форматі (БЮТ+НУНС), а 20% – БЮТ+НУНС+Блок Литвина.

· З точки зору відповідності національним інтересам, то більше 2/3 опитаних експертів (73,3%) вважають, що зовнішньополітичні пріоритети коаліції демократичних сил (БЮТ+НУНС) найбільше відповідатимуть національним інтересам України, і майже 2/3 опитаних експертів (66,7%) вважають, що внутрішньополітичні пріоритети коаліції демократичних сил (БЮТ+НУНС) найбільше відповідатимуть національним інтересам України. Натомість, лише 3 експерти з 30-ти опитаних (10%) вважає, що зовнішньополітичні та внутрішньополітичні пріоритети “широкої коаліції” (ПР+НУНС) найбільше відповідатимуть національним інтересам України.

· Майже половина опитаних експертів (46,6%) переконана, що у разі нестворення “коаліції демократичних сил” (БЮТ + НУНС) країну очікує нова політична криза та дострокові президентські вибори. Водночас, лише один експерт із 30-ти опитаних вважає, що нестворення “широкої коаліції” (ПР + НУНС) призведе до нової політичної кризи та дострокових президентських виборів.

· Прикметно, що відповідаючи на питання хто з ключових українських політиків найбільше не зацікавлений у створенні “коаліції демократичних сил” (БЮТ + НУНС) (експертам пропонувалося назвати трьох політиків) опитані найчастіше називали лідера ПР Віктора Януковича (73,3%), №7 у списку ПР Ріната Ахметова (43,3%) та Президента України Віктора Ющенка (36,7%). Крім того, у число найбільше “незацікавлених” політиків потрапили Віктор Балога (33,3%), Петро Симоненко (30%), Володимир Литвин (26,7%) та Іван Плющ (10%). По одному експерту назвали “незацікавленими” Юлію Тимошенко, Вячеслава Кириленка та Юрія Луценка.

· 70% опитаних експертів вважають, що створення коаліції у складі БЮТ+НУНС покращить умови для реалізації національних інтересів у відносинах з США, 60% – з ЄС. Переважна більшість експертів (53,3%) переконана, що створення цієї коаліції не погіршить стосунки з Росією. Водночас дещо іншої думки експерти дотримуються щодо реалізації національних інтересів у разі створення “широкої коаліції” (ПР + НУНС). Зокрема, третина опитаних вважають, що створення такої коаліції погіршить умови для реалізації національних інтересів у відносинах з США (26,3% – дотримуються протилежної думки, а 43% – не змогли визначитися з цього питання); 40% опитаних експертів переконана, що створення “широкої коаліції” (ПР + НУНС) погіршить стосунки з ЄС (водночас 40% – дотримуються протилежної думки, а 20% – не змогли визначитися), і лише 20% опитаних експертів вважають, що створення “широкої коаліції” (ПР + НУНС) покращить відносини з Росією (натомість 46,6% – дотримуються протилежної думки, а 33,3% – не змогли визначитися).

· Щодо впливу Президента України на зовнішню політику України у разі створення того чи іншого формату коаліції, то переважна більшість опитаних експертів (56,7%) переконана, що вплив Президента на зовнішню політику зросте лише за умови створення  “коаліції демократичних сил” (БЮТ + НУНС). Лише 6,7% опитаних експертів вважає, що вплив Президента на зовнішню політику у цьому разі зменшиться, а 36,6% – не зміниться. Натомість, 20% опитаних експертів вважає, що вплив Президента на зовнішню політику збільшиться у разі створення “широкої коаліції” (ПР + НУНС) (26,7% вважає, що зменшиться, а 53,3 – що не зміниться).

· Основні висновки: Переважна більшість експертів переконана, що найбільш адекватно відповідатиме результатам волевиявлення громадян на дострокових парламентських виборах 2007 року «демократична коаліція», яка, на думку більшості опитаних, найбільше відповідає внутрішньо- та зовнішньополітичним інтересам України. Крім того, саме у разі створення такої коаліції Президент України зможе посилити свій вплив на зовнішню політику України та уникнути чергової політичної кризи.

ОПИТАНІ УКРАЇНСЬКІ ЕКСПЕРТИ:

Гарань Олексій   Нац. ун-т “Києво-Могилянська академія”, проф. катедри політології (з 1998); д.іст.н. (1996); директор Школи політичної аналітики;

Горобець Ігор    Інститут зовнішньої політики Дипломатичної академії при Міністерстві закордонних справ України, доцент, кандидат історичних наук

Дергачов Олександр  Провідний науковий співробітник Інституту політичних і етнонаціональних досліджень НАН України. Член Наукової ради Міністерства закордонних справ України.

Камінський Євген   Інститут світової економіки та міжнародних відносин. Завідувач відділу трансатлантичних досліджень. Доктор історичних наук, професор.

Капітоненко Микола Дипломатична академія при Міністерстві закордонних справ України, кандидат політичних наук, доцент

Когут Ігор керівник Лабораторії законодавчих ініціатив

Котигоренко Віктор  Інститут політичних і етнонаціональних досліджень НАН, головний науковий співробітник, доктор політичних наук

Кочубей Юрій  Дипломатичної академії при Міністерстві закордонних справ України, кандидат філологічних наук, надзвичайний повноважний посол

Лелека О.П. Дипломатична академія при Міністерстві закордонних справ України, доктор політичних наук, доцент

Лосєв Ігор Національний університет Києво-Могилянська академія, кандидат філософських наук, доцент.

Макєєв Сергій  Інститут соціології НАН України, завідуючий відділом, доктор соціологічних наук

Маковський Сергій Дипломатична академія при Міністерстві закордонних справ України, кандидат політичних наук, доцент

Мелешевич Андрій  Факультет правничих наук НАУКМА Декан факультету, доктор політології, професор

Натрошвілі Роберт Дипломатичної академії при Міністерстві закордонних справ України, кандидат економічних наук, в.о. професора

Одушкін Остап Львівський національний університет ім.І.Франка, доктор політології

Палій Олександр Інститут зовнішньої політики Дипломатичної академії при Міністерстві закордонних справ України

Перепелиця Григорій  Інститут зовнішньої політики Дипломатичної академії при Міністерстві закордонних справ України, директор. Доктор політичних наук.

Подаляк Наталя Дипломатичної академії при Міністерстві закордонних справ України, доктор історичних наук, професор

Покровська Ірина Дипломатичної академії при Міністерстві закордонних справ України, кандидат історичних наук

Полохало Володимир провідний науковий співробітник Інституту світової економіки і міжнародних відносин НАН України, професор, керівник проекту “Політдумка”

Полторацький Олександр  Інститут зовнішньої політики Дипломатичної академії при Міністерстві закордонних справ України, кандидат політичних наук, доцент

Поппель Олена  Дипломатична академія при Міністерстві закордонних справ України, доктор політичних наук, професор

Романюк Анатолій  Львівський національний університет, доцент, кандидат філософських наук. Керівник Центру політичних досліджень Львівського університету

Стріха Максим  Інститут відкритої політики, керівник наукових програм. Доктор фізико-математичних наук. Завідувач лабораторії методологічних проблем культурної політики Українського центру культурних досліджень.

Сушко Олександр директор Інституту Євроантлантичного співробітництва.

Толстов Сергій Інститут світової економіки та міжнародних відносин,  кандидат історичних наук, провідний науковий співробітник. Інститут політичного аналізу і міжнародних досліджень, директор.

Чиколенко Людмила  Дипломатичної академії при Міністерстві закордонних справ України

Шаповал Юрій  Доктор історичних наук (з 1994 р.), професор (з 2000 р.), керівник Центру історичної політології Інституту політичних і етнонаціональних досліджень Національної академії наук України.

Шморгун Олександр Інститут світової економіки та міжнародних відносин, кандидат філософських наук, провідний науковий співробітник. Інститут європейських досліджень НАН України, провідний науковий співробітник.

Якименко Юрій Український центр економічних і політичних досліджень ім. Олександра Разумкова, директор політико-правових програм

dpsp_networks_shares:
a:2:{s:8:"facebook";i:0;s:11:"google-plus";i:0;}
dpsp_networks_shares_total:
0
dpsp_networks_shares_last_updated:
1711692047